Att bygga sitt hus – grunden

När man bestämt sig för att bygga sitt eget hus är det lätt att det blir ett stort livsprojekt. Det är man själv tillsammans med sin familj som ska styra över hur man ska bo samt hur mycket prislappen får sluta på. Ett husköp är därmed mer eller mindre sitt liv största affär. Men hur börjar man då när man ska bygga sitt eget hus, vad är första steget man bör ta?

Var börjar man?

När man väl har hittat en tomt som man trivs med och där man vill bygga sitt drömhus är nästa steg att välja hus. Ska man bygga ett hus med panel eller puts? Ett hus i två plan eller ett plan? Det första steget innebär alltså att fundera mycket och fatta många beslut kring material, tillval, budget och så vidare. Innan man beslutar sig för att dra igång bygget bör man ha en klar bild över hur man vill att ens hus ska se ut. Har man inte det kan det annars bli väldigt stressigt och många misstag kan ske om man ska fatta stora beslut med kort varsel under byggets gång. De stora besluten bör man ha klara för sig innan. Det är steg ett.

Att bygga sitt hus - grunden

Steg ett vid själva husbygget

När sedan själva husbygget ska sätta igång är det först markarbetena på tomten som ska göras. Man grovplanerar tomten och sedan gjuts en betongplatta som i slutändan ska bli husets grund. När väl grunden är tillverkad måste man kontrollera att den är helt rak och slät. Det sista man gör med själva grundarbetet är att koppla VA samt ansluta till el-nätet och fiber-nätet, om det är så att man önskar ha fiber. Det vanligaste är dock att man gör det då de allra flesta vill ha fiber. Sedan när grunden är helt klar är det dags för huset att tillverkas. Det första man gör med husbygget är att montera stommen för yttertak och ytterväggar. Det här kan ta några dagar, särskilt om huset är stort som man ska bygga. Men när stommonteringen är klar är huset säkrat för väder och vind.

Därefter är det dags för det invändiga arbetet i huset. Det finns ingen direkt regel om vart man bör börja med det invändiga husbygget. Många gillar att börja med köket och montera ihop det samt utföra alla kakel-och klinkerssättningar. Det finns också dem som börjar med VVS-arbetet och sedan utför samtliga snickeriarbeten. Det som återstår sedan av det invändiga husbygget är invändig målning, lägga golv samt tapetsering och det är sådant som de allra flesta brukar vänta med och göra i slutet. Detta för att minska risken att målade eller tapetserade väggar till exempel blir förstörda i bygget. När huset sedan är helt klart är det dags för en slutbesiktning och sedan är det bara att flytta in.