Bygga en uteplats

Att bygga en altan, eller uteplats, kan tänkas vara komplicerat men det behöver det inte vara. Särskilt inte om man väljer att placera altanen i ungefär samma höjd som gräset och inte bygga den på höjden. Dessutom blir kostnaden då mycket lägre och man slipper att behöva gjuta plintar. Sedan gäller det att välja material med omsorg och lite tanke bakom. Väljer man att använda tryckimpregnerade brädor krävs en hel del underhåll eftersom solen snabbt tar bort både färg samt lyster i brädorna. Man kan även välja andra material, som exempelvis lärk eller värmebehandlat trä om man önskar lite mer miljövänligt alternativ.

Bygga en uteplats

Hur gör man?

Först bör man gräva ut cirka 10-20 centimeter djupt på den yta där altanen ska byggas. Sedan ska man täcka hela ytan med en slags markväv som gör att gruset inte sjunker ner i jorden. Själva förarbetet är väldigt viktigt när man ska bygga en altan. Har man gjort ett bra grundarbete underlättar man dessutom för det fortsatta arbetet. Nästa steg är att lägga ut de stenar som sedan reglerna ska ligga på. Man kan välja att använda högre eller lägre reglar beroende på hur hög altan man ska bygga. Med en tumstock samt en lång regel kan man få dem i relativt rätt läge. Sedan justerar man stenarna med hjälp av ett vattenpass för att se till så de ligger i våg. Centrumavståndet mellan stenarna och reglarna får vara högst 600 mm i samtliga riktningar.

Nästa steg är att montera en ram runt altanen, man slipper då se något ändträ och det ser genast mer genomarbetat ut. Dock krävs det på själva golvet ett par extra regler vid ändträet. Detta eftersom ramen ”stjäl” ytan där brädorna annars skulle ha suttit. Ett smart tips är sedan att för-borra samtliga trallbrädor i syfte att slippa sprickor, både direkt men också i framtiden. Normalt är trallbrädorna väldigt fuktiga när man hämtar dem. Detta innebär att man kan skruva fast brädorna tätt intill varandra utan risk. När brädorna sedan torkar bildas springor som inte är för stora men däremot lagom för att kunna släppa igenom regnvatten. När altanen sedan är färdigbyggd är det bra att känna till att man bör olja den två gånger per år för att behålla den fin. Vill man behålla altanen brun bör man använda en olja som har pigment i sig eller någon annan form av bets. Då är man garanterad en fin altan som dessutom får en bättre hållbarhet.